Fantomet

Fantomet er en maskeret tegneseriehelt, der stritter lidt i alle retninger. Skaberen Lee Falk var fascineret af figurer som Tarzan og Zorro, og han udtænkte først en velhavende playboy, der bekæmper kriminalitet som Fantomet – meget Zorro-agtigt – men så ændrede han lokationen til den bengalske jungle – mere Tarzan-agtigt – og forvandlede sin nye kreation til en mytologisk figur, også kendt som Ånden, der vandrer; en tilsyneladende udødelig skikkelse, der har levet i flere hundrede år, fordi masken og mytologien går i arv fra far til søn.

Han er på mange måder en klassisk superheltefigur i maske og trikot, men han er også lidt af en en sværdkæmper, cowboy, detektiv og hemmelig agent, og i Fantomets krøniker, der fortæller historien om tidligere generationer, har han været alt lige fra ridder til pirat. Lee Falk har høstet inspiration overalt.

Men det er god underholdning alligevel, og jeg elskede at læse ham som barn. Han er også en af de få superhelte, min far kunne lide, fordi han ikke havde superkræfter, men var en almindelig mand, der slog en proper næve og kunne skyde sig ud af de fleste vanskeligheder. En god sammensmeltning af klassiske actionhelte og moderne superhelte.

Det er nærliggende at sammenligne ham med Batman også. De har begge valgt en superheltepersona, der er omgæret af mystik og har til formål at jage en skræk i livet på forbryderne, og Batman er jo også en almindelig mand. Men min far er svensker, og Fantomet har altid været stor deroppe, så han var min fars barndomshelt, og han gik i arv til mig.

Fantomet blev skabt i 1936, og filmen foregår i samme årti, dog to år senere. Det berygtede Sengh-broderskab, en gammel, ondsindet piratorden, som Fantomet og hans mange forfædre har bekæmpet, er på sporet af Touganda-kranierne, tre sølvkranier, der siges at rumme mægtige, overnaturlige kræfter. I mellemtiden er Diana Palmer, avismanden Dave Palmers opdagelsesrejsende niece på vej til Bengalla for at følge et spor, der vedrører den skumle forretningsmand, Xander Drax. Men Sengh-banditterne, der arbejder for Drax, kidnapper hende, for at finde ud af, hvor meget hun ved, og så må Fantomet trække i arbejdstøjet.

Det er et godt, gammeldags actioneventyr, og selvom Fantomet er en maskeret tegneseriehelt, ligner filmen mere et spin-off til Indiana Jones end en superheltefilm. Men den er slet ikke på niveau med den piskesvingende arkæolog, og den føles som en B-film, selvom den havde et hæderligt budget og flere talentfulde navne på rollelisten. Det, der svigter den, er et klichefyldt manuskript fuld af fjollede replikker, hvilket er en overraskelse, for skrivekarlen Jeffrey Boam har også forfattet film som Indiana Jones og det sidste korstog samt Dødbringende våben 2 og 3.

Men årene har forvandlet Fantomet til en kultfilm, og selvom det på papiret er en middelmådig film, er det alligevel en underholdende filmoplevelse. Der er masser af old school action og mystik, en god portion ufrivillige morsomheder og skønne gensyn med gamle venner. Manuskriptet gør dem ingen tjenester, men Billy Zane, Kristy Swanson og Catherine Zeta-Jones mfl. ser alligevel ud til at hygge sig, og det smitter. De gamle superheltefilm med trikotklædte actionhelte og karikerede tegneserieskurke vækker masser af gode barndomsminder, og jeg elsker at se og gense dem. Fantomet er ingen undtagelse.

Nøgleord: , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *