Indiana Jones og det sidste korstog

Indiana Jones og det sidste korstog er den tredje film om den populære, piskesvingende arkæolog, der altid kommer på tværs af nazisterne i jagten på bibelske relikvier. Det er også en af mine tidligste biograf-oplevelser. Jeg var 11 år i 1989, da jeg så den med min far og lillebror i den gamle biograf i Silkeborg. Den har en særlig plads i min indre barnehjerte.

Sidst, men ikke mindst, er det en af Sean Connerys (mange) bedste film. Han spiller dr. Henry Jones Sr., Indys far, og de to arkæologer slår hovederne i mere end én forstand sammen i jagten på en anden forsvunden skat, nemlig den hellige gral.

Sjovt nok er Connery kun 12 år ældre end Harrison Ford. Men de er filmstjerner fra hver sin generation, og Ford ligner ikke en mand på 47.

Old school eventyrer

Det er et godt, gammeldags actioneventyr fra to af årtiets største filmmagere i netop den genre: Steven Spielberg og George Lucas. Indy er en old school eventyrer, og filmene er 80’ernes svar på tidligere tiders swashbuckler-film. En subgenre, der tæller klassiske helte som Zorro, Robin Hood og De tre musketerer. Den knaldrøde pirat er et andet eksempel.

Indy er ganske vist hverken bueskytte, fægtemester eller pirat, men han er en helt af samme støbning, og det samme er hans eventyr. Han har sine egne særlige kendetegn, sin pisk, hat og slidte læderjakke. Og i den klassiske, eventyrlige kamp mellem det gode og det onde, finder du næppe nogen bedre fjende end nazisterne.

Mageløst makkerpar

Ford og Connery er et mageløst makkerpar, og der opstår masser af sprudlende, humoristisk energi i deres scener. Især Connery er forbavsende god som den ældre professor. En figur, der ligger fjernt fra hans sædvanlige helteroller. Han demonstrerer et stort, komisk talent.

Det er en herlig skattejagt fuld af mystiske ledetråde, hemmelige krypter, gamle borge, farlige fælder, onde nazister og masser af god, gammeldags action af en hver art. Fra nævekampe til luftdueller. En forrygende familiefilm med en af de bedste filmhelte nogensinde – og hans far.

Nøgleord: , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.