Halloween II

Halloween II havde premiere i 1981, men handlingen foregår den 31. oktober 1978, den samme allehelgensdag i timerne efter den første film. Dr. Loomis skød Michael Myers seks gange, men han er stadig i live, og selvom politiet iværksætter en større menneskejagt, finder han vej til hospitalet, hvor Laurie er indlagt.

John Carpenter og Debra Hill, hans ekskæreste og mangeårige filmpartner, skrev manuskriptet sammen, lige som de også gjorde til den første film, men Carpenter var ikke interesseret i at instruere filmen – han var også i fuld gang med Flugtaktion New York – og overlod tøjlerne til Rick Rosenthal, der fik sin instruktørdebut med Halloween II. Han har siden instrueret Sean Penns anmelderroste gennembrudsfilm, Bad Boys.

Forlænget 3. akt

Opskriften til en efterfølger er sædvanligvis enkel. Man laver den samme film igen, ændrer lidt på detaljerne og ganger op på alting. F.eks. vender Jason Vorhees altid tilbage til Camp Crystal Lake, og der er altid en ny flok teenagere, han kan slagte. Carpenter og Hill kunne nemt have skubbet handlingen frem til en ny allehelgensdag, hvor Myers vendte tilbage og myrdede en ny flok babysittere. Heldigvis gjorde de ikke det.

Det er selvfølgelig stadig en typisk slasher-film, for du har stadig en gruppe mennesker, der bliver myrdet en efter en på forskellige mere eller mindre kreative måder, men jeg er glad for, at de ikke bare startede forfra med samme opskrift. På denne måde får du i stedet en forlænget 3. akt med action fra første minut og en mere uforudsigelig historie.

Karakterløse dominobrikker

Anmelderne var nådesløse af samme grund. Der var for meget vold, og karaktererne var karakterløse dominobrikker, der kun blev sat op for at blive væltet, når Michael Myers kom forbi. Det kan man naturligvis mene, men jeg vil sige, at de har misforstået filmen. Fordi den er en forlængelse af 3. akt, følger den ikke reglerne for almindelig historiefortælling. Historien er allerede i fuld gang. Laurie, dr. Loomis og Michael Myers er de vigtige karakterer. Resten er statister. Ja, vi kan godt kalde dem karakterløse dominobrikker. Og hvad så?

Den er væsentligt bedre, end mange andre efterfølgere i genren, og Carpenters afløser har ramt stilen ganske godt. Det eneste rigtige minus er, at Laurie er groggy i det meste af filmen, og derfor ser vi ikke meget til Jamies charmerende væsen. 1’eren er bedre, men 2’eren er dødgod underholdning også.

Nøgleord: , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.