IT: Chapter One

IT: Chapter One er første del af den nye filmatisering af Stephen Kings prisbelønnede bestseller IT (dansk titel: Det onde) fra 1986. Den blev filmatiseret første gang i 1990 til TV-kanalen ABC, hvor den også var opdelt i to dele, og den filmatisering er i dag en gyser- og kultklassiker, så den nye version har lagt ryg til masser af mere eller mindre unfair kritik, hvor især klovnen Pennywise har stået for skud.

Men anmelderne er vilde med den, og den har opnået en score på 85% på Rotten Tomatoes.

Historien følger en syvfoldig venneflok, der terroriseres af en overnaturlig, børnemorderisk klovn. Hvis du ikke kender den allerede, kan du vælge at springe de næste to afsnit over, for jeg kommer ind på en væsentlig forskel mellem den nye film og miniserien fra 1990 samt Kings roman.

Børnenes historie

Hvis du kender historien, ved du også, at de besejrer Pennywise som børn og genforenes som voksne for at bekæmpe ham igen. Det er præmissen, og du ved fra begyndelsen, at det var det, der skete, da de var børn. Du får en detaljerig fortælling i de mange flashbacks, og du lærer dem at kende, men du er aldrig i tvivl om udfaldet i deres fortid. Det endelige opgør venter i nutiden.

Men den nye film fortæller børnenes historie uden brug af flashbacks. Der er ingen nutid – endnu, og alle, der ikke kender historien, kan se den i total uvidenhed om, hvordan det vil gå. Det kunne vi andre ikke, og jeg er faktisk en smule misunderlig. Jeg kan godt lide den ændring.

Det er et stort plus, at den nye filmatisering er en R-rated biograffilm, for miniserien var nødt til at lade sig tæmme af TV-mediets restriktioner, og mange af de dystre og skumle temaer, der kendetegner Kings historier, var udeladt.

For eksempel er venneflokkens plageånd, Henry Bowers, en typisk skolebølle i miniserien, men i den nye filmatisering er han godt på vej til at blive en voldspsykopat. Her får du de groveste eksempler på hans vanvittige og voldelige adfærd. Et andet eksempel er Beverlys far, der ganske vist er striks i miniserien, men i den nye film er du ikke i tvivl om, hvad han er for en modbydelig stodder.

En ny fortolkning

Filmen er ikke bare et remake, men også en ny fortolkning. Der er naturligvis mange scener, man kan genkende, og i den første trailer lignede den i høj grad en simpel genfortælling af den gamle miniserie. Heldigvis er det ikke så enkelt, for alle de velkendte scener har fået et løft eller en drejning eller en ny kontekst, og det betyder, at de stadig kan overraske.

Samtidig er der masser af ekstra kød på historien, som enten er taget fra Kings roman eller er en del af den nye fortolkning, og det er alt sammen med til at gøre filmen til en underholdende og medrivende oplevelse, også selvom man kender historien allerede.

Som du kan høre, er jeg fuld af lovord. Det er en rigtig god film, og hvis jeg en dag laver en topliste med Kings bedste filmatiseringer, kommer den til at ligge højt på listen. Det eneste, der trækker den ned, er kvaliteten af CGI-effekterne. For at gøre Pennywise mere overnaturlig, har de skabt en række forvandlinger med moderne computerteknologi, men det er ikke en film med et højt budget, og det kan ses. Jeg ville ønske, de havde undladt at gøre sådan og i stedet holdt sig til de gode gammeldags metoder. Men det er kun en lille bøvs, for resten af historien er rigtig god og underholdende.

Klovnen Pennywise

Lad os runde af med et ord om Pennywise. Jeg forstår godt, at der er mange, der foretrækker Tim Currys version. Dels er han blevet ikonisk med tiden, men han lignede også en almindelig klovn, man lige så godt kunne se til en børnefødselsdag, og det gjorde ham mere skræmmende.

Den nye Pennywise ligner hele tiden en klovn fra en gyserfilm, og det har den modsatte effekt. Jeg har ikke noget imod hans nye kostume eller udseende, og man kan naturligvis fremhæve, at han sjældent forsøger at lokke børnene, men i højere grad terroriserer dem, så han behøver ikke at ligne en almindelig klovn. Jeg tror bare, at han havde været mere skræmmende, hvis han havde set mere almindelig ud. Men det er også bare en lille bøvs.

Filmens styrke er børnene og deres historie, og her er niveauet højt.

Nøgleord: , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *