Logan

Logan er sidste kapitel i Hugh Jackmans karriere som Wolverine. Rollen blev hans gennembrud i 2000, men selvom han var for høj og slank i forhold til tegneserieudgaven – og hans rolle ifølge mange kritikere fyldte alt for meget på bekostning af de øvrige mutanter i filmene – og hans første solofilm er franchisens værste, er han alligevel en af de mest populære superhelte på film, når man spørger det brede flertal – og også en af de mest hårdt arbejdende, for hans fysiske forvandling fra den første film til i dag er imponerende. Mange er så glade for ham, at de slet ikke kan se andre i rollen.

Filmen er meget løst baseret på en populær grafisk novelle, der hedder Old Man Logan, skrevet af Mark Millar, som også er manden bag Kick-Ass og Kingsman. Handlingen foregår i 2029, hvor mutanter er næsten udryddet. I 25 år er der ikke blevet født en eneste ny mutant og Logan og Professor X er blandt de sidste overlevende. Tiden er ved at indhente Logan, der er 184 år gammel, og hans superhelingsevne fungerer ikke så godt, som den har gjort.

Den gamle mand og havet

Logan passer et job som limousinechauffør og forsøger at spare op til at købe en båd, så han og professoren kan rejse væk fra verdens problemer. Uheldigvis vil skæbnen det anderledes, da han bliver kontaktet af en sygeplejerske, som har brug for hans hjælp. Hun og en 11-årig pige er på flugt fra en skummel organisation kaldet Transigen. Logan tøver, men til syvende og sidst er han helten, så han mander sig op og hvæsser kløerne.

I modsætning til alle de øvrige film, er Logan R-rated, hvilket betyder, at man skal have en voksen med i biografen, hvis man er under 17 år. Aldersgrænser er det helt store emne i USA, hvor mange mener, at PG-13, den mest almindelige rating, skaber børnefilm og dermed ødelægger en masse film. Debatten raser naturligvis mest, når det drejer sig om actionfilm og gyserfilm, men sjovt nok også omkring superheltefilm, hvilket kan synes paradoksalt, da superhelte er skabt til børn.

Deadpool banede vejen

Der er dog undtagelser. Kick-Ass, Kingsman, Watchmen og Deadpool er superhelte, der bryder rammerne og henvender sig til et ældre publikum. De tre første fik deres R-ratede film, men det blev Deadpool, der brød alle forventninger og banede vejen for, at Wolverine endelig kan gå bersærk i et blodigt voldsorgie.

Sidebemærkning: Det er lidt mærkeligt, at Hollywood gik rundt og troede, at R-ratede film ikke kunne være succesfulde. Terminator 2 var den bedst sælgende film på verdensplan i 1991. Omregnet til nutidspenge lavede den mindst en milliard dollars i biograferne. Den var R-rated.

Og det er ikke fordi, den var en undtagelse. Der var masser af R-ratede succesfilm i 90’erne. Helt op til Saving Private Ryan i 1998, The Matrix i 1999 og Gladiator i 2000. Det ser ud til, at Hollywood bare besluttede at satse anderledes derefter, og så sneg opfattelsen sig ind, da R-ratede film oftere var mindre film i årene, der fulgte.

Stadig en børnefilm

Nå, men Logan blev en anmelderrost publikumsdarling, og når man fulgte debatten online, fik man det indtryk, at James Mangold havde skabt en helt unik superheltefilm, der ikke lignede nogen andre. En film for voksne, der var trætte af alle børnefilmene fra Marvel, sagde folk.

Jeg syntes derfor, det var usandsynligt morsomt, da en god veninde, som havde set den, fordi hun kunne lide traileren med Johnny Cash-nummeret Hurt, kaldte den en børnefilm. Det fortæller mig, at superheltefans kan leve i en boble, hvor begreber som børnefilm og voksenfilm er relative.

Jeg er ikke ude på at være negativ, for jeg er selv superheltefan. Jeg synes bare, at debatten ofte kører af sporet, så jeg ville knytte et par kommentarer til emnet. Og jeg må indrømme, at efter alle de mange store ord om, hvor unik og anderledes Logan er, blev jeg næsten overrasket over at opdage, at det stadig er en superheltefilm.

Ja, den er R-rated, men det betyder først og fremmest, at Wolverine kan bande som en sømand og snitte skurkene i stumper og stykker som en anden barbar. Historiens “voksenhed” og temaer er på niveau med de øvrige film i franchisen.

Men det er stadig en af franchisens bedste film, og en rigtig god film i det hele taget. Der er en velskrevet historie, masser af fed action, og det klæder Wolverine af været befriet fra PG-13-ratingens besnærende bånd. For en superhelt som ham er et voldsorgie på sin plads, og det leverer filmen.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.