Scrooged

Årets første rigtige julefilm er en ny version af Charles Dickens berømte juleeventyr, Et juleeventyr. Det er historien om rigmanden Ebernezer Scrooge, der hader julen og får besøg af tre juleånder, som giver ham et nyt perspektiv. Hvis du ikke kender originalen, er du sikkert stødt på en af de utallige andre versioner.

Fra min egen barndom husker jeg flere. Jim Henson lavede en med Kermit og alle de andre figurer fra Muppet Show. Disney har også lavet en med onkel Joakim som Scrooge. Ja, han hedder jo faktisk Scrooge McDuck på engelsk. Men de har altså også lavet en filmatisering over selve juleeventyret.

Jeg husker også et afsnit fra Blomsterbørns børn, hvor Alex er ved at blive lige lovligt Scrooge-agtig op til jul, og så drømmer han om de tre juleånder. Så du kan have stødt på Dickens fortælling i mange, mange varianter.

Grusom TV-chef

Aftenens udgave er en julekomedie instrueret af Richard Donner (Superman) med Bill Murray som en succesrig, men også grusom TV-chef, der tromler sine ansatte og udnytter julen kommercielt. Det er julens ånder naturligvis nødt til at lave om på.

På en måde er der ingen overraskelser i historien. Enten kender du den ud og ind fra alle de andre versioner, eller også lytter du til advarslen fra den forrige TV-chefs genfærd. Han fortæller nemlig, at de tre juleånder kommer. Der er ingen vej udenom.

Og alligevel er den fuld af overraskelser. Dels har den fået et moderne tvist, men de gode filmmagere har også kastet al deres opfindsomhed og kreativitet ind i at nytænke de tre ånder og deres rolle og evner. Og det har de gjort godt. Rigtigt godt.

Gyserkomedie

Selvom det er en komedie, er det også næsten den uhyggeligste version af Dickens klassiker. I hvert fald har de kastet sig ud i horror-genrens effektfulde legestue. Og måske er det ikke helt tilfældigt, at Bill Murray spiller hovedrollen, for det er en julefilm i Ghostbusters’ ånd. Det er næsten den samme blanding af gys og komik.

Og så er det bare en rigtig god julefilm, hvor alt det rigtige bliver sagt og gjort. Selvom den bliver en smule skør, finder den vejen tilbage til udgangspunktet, og når rulleteksterne ruller, er du bare glad i låget – og en lille smule rørt.

I skrivende stund kan du se den på Viaplay.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.