The Batman

The Batman er en actionthriller fra 2022 instrueret af Matt Reeves. Det er et reboot, det tredje indenfor tyve år, og Robert Pattinson er den sjette film-Batman i nyere tid.

Derudover er der flere TV-serier baseret på Batmans tegneserieunivers. Det store spørgsmål må derfor være, om Batmans popularitet holder til en omgang mere.

Foreløbig er svaret ja. Filmen høster masser af positiv omtale. De jubler i mine film- og superheltegrupper på Facebook. På Rotten Tomatoes scorer den 85 procent, og salgstallene er gode indtil videre.

Ikke en ny oprindelseshistorie

Handlingen er inspireret af tegneserierne Year One, The Long Halloween og Ego. Reeves har dog valgt at skubbe Batmans historie til “Year Two” for dermed at springe over selve oprindelseshistorien.

Ikke desto mindre er Batman stadig en relativt ny figur i Gothams natteliv. Mens mange frygter ham, tager andre stadig chancen. Det kommer de til at fortryde.

Reeves har som udgangspunkt fulgt Christopher Nolans opskrift. Han har forsøgt at placere Batman i en realistisk verden. Men han har samtidig hentet inspiration i 1970’ernes actionfilm og thrillere.

Det betyder bl.a. at Gothams underverden huser gangstere, gadebøller og korrupte politikere frem for kostumeklædte tegneserieskurke. Plottets hovedskurk er tilsvarende autentisk. Han er inspireret af virkelighedens seriemordere

Mørkere og barskere

Nolans Batman-trilogi gjorde det samme, men den store forskel er udførslen. Reeves film er meget mørkere og barskere. Mere brutal på alle niveauer. Den tager alle de velkendte karakterer inkl. titelfiguren til dystre steder, de ikke har været før.

Det er rigtigt fedt. For selvom den ligner andre Batman-film på nogen måder, er den meget forskellig på mange andre måder. Den gør næsten alt på sin egen måde.

Det bedste er, at den er mere thriller end actionfilm. Den fokuserer på efterforskningen, og Batman er mere detektiv-agtig end nogensinde før på film. Det er fedt at se.

Han er som altid en formidabel kæmper, og han går ikke ned på udstyr. Men det er holdt på et jordnært niveau. Han er ikke den mytiske, uovervindelige Batman med ubegrænsede resourcer, vi ofte får. Det klæder ham.

Emo-Batman

Castingen er fuld af spændende valg, ikke mindst Pattinson selv. Nogen har ganske vist kaldt ham “Emo-Batman” pga. det halvlange hår og den sorte makeup omkring øjnene. Men der er en forklaring.

Alle moderne Batman-udgaver har haft sort makeup. Dette er bare den første film, der ikke lader som om det er en del af masken.

Det lange hår skyldes primært, at han er ligeglad. På dette tidspunkt er han ikke Bruce Wayne. Han er Batman. Altid.

Det giver mening. Det passer til filmen og denne version af Batman. Han er ikke helt, som du kender ham. Det samme gælder de andre karakterer. Men det er godt, for så er der noget nyt at opleve.

Alle mine hjerter

Det er en fremragende film. Den får alle mine hjerter, for niveauet er højt, og den gør så meget rigtigt.

Det eneste, jeg kan sætte en finger på, er længden. Den er næsten tre timer lang, og der er et par steder, hvor den kunne stoppe, men fortsætter. Som at få en fjerde og endda femte akt. Man kan diskutere, om det er nødvendigt.

Men jeg lader det ikke trække ned.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.