The Sting

Robert Redford og Paul Newman.

The Sting, også kendt på dansk som Sidste stik, er et krimidrama fra 1973 instrueret af George Roy Hill. Han er manden bag bl.a. Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Den er inspireret af virkelige hændelser, nærmere bestemt en række svindelnumre begået af brødrene Fred og Charley Gondorff, dokumenteret af David Maurer i The Big Con: The Story of the Confidence Man.

Robert Redford er småsvindleren Johnny Hooker. Da han franarrer en mafiakurér en større sum penge, får han gangstere på nakken. I stedet for at flygte allierer han sig med Henry Gondorff (Paul Newman) for at søge hævn.

Herfra udvikler handlingen sig til et velkonstrueret svindelnummer rettet mod gangsterbossen Doyle Lonnegan (Robert Shaw). Først skal de have ham på krogen. Dernæst skal de hale ham i land.

Men der er nok af problemer i farvandet. Gondorff er på flugt fra FBI, og Hooker har både skydegale håndlangere og en emsig strømer i hælene. Imens er Lonnegan særdeles skeptisk og vanskelig.

Old school Hollywood

Det er en velfortalt kupfilm med to charmerende gavtyve i form af Redford og Newman, der atter danner par. De er ikke så umage som mange andre filmduoer, men de klæder hinanden utroligt godt.

Handlingen er spændende, og selvom den har mange bolde i luften, jonglerer den dem alle med akrobatisk snilde og talent. De mange udfordringer gør den tillige mere uforudsigelig end flertallet af lignende genrefilm.

Der er en detalje her og der, man kunne anfægte. Men man kan også bare læne sig tilbage og nyde den stilsikre old school stemning og charme, filmen oser af. Det er klassisk Hollywood fra en svunden tid.

Ikke overraskende fejede den gulv med de øvrige kandidater ved Oscar-uddelingen. Den vandt 7 ud af 10 mulige, heriblandt Best Picture, Director og Screenplay.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.