Tilbage til fremtiden

Tilbage til fremtiden er en af mine yndlingsfilm, måske yndlingsfilmen over dem alle. Nogle af mine klareste filmminder fra barndommen knytter sig til den, og især åbningsscenen vækker gensynsglæden. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg elskede Doc Browns laboratorie og de mange Storm P-agtige maskiner.

Det er også en god, effektiv filmåbning, der drager dig ind i et spændende filmunivers fuld af skøre, hjemmebyggede opfindelser, vækker din nysgerrighed og gør dig klar til eventyr. Perfekt opvarmning.

Why are things so heavy in the future? Is there a problem with the Earth’s gravitational pull?

Michael J. Fox, en af mine barndomshelte og yndlingsskuespillere – han deler oftest førstepladsen med Christopher Reeve, når jeg forsøger at udråbe en vinder – er Marty McFly, en high school-knægt, der mestrer at være både sej og en af os på samme tid.

Han er en flot fyr, kører på skateboard, spiller guitar og har en lækker kæreste. Men rektoren er efter ham, og som mange unge kæmper han med at forene sine egne drømme med de voksnes krav og forventninger – samt sin egen usikkerhed på, om han er god nok.

Han får i øvrigt også den helt perfekte introduktion, men hvis du ikke har set filmen, vil jeg ikke afsløre detaljerne.

Verdens bedste film

Som titlen antyder, er det en tidsrejsefilm. Doc Brown, Martys skøre professor-ven har opfundet en tidsmaskine, og ved et uheld sendes Marty tilbage til 1955. Her roder han sig ud i nye vanskeligheder, da han møder sine forældre, da de var på hans alder.

Selvom den fylder 36 i år, er det stadig en flot film. Effekterne er rigtigt gode. Men det, der bærer den hjem, er handlingen, persongalleriet og alle de små detaljer, der binder det hele sammen. Den er virkelig gennemført.

Det er et fantastisk science fiction-eventyr skrevet og instrueret af Robert Zemeckis (Hvem snørede Roger Rabbit, Forrest Gump) og samtidig en sjov, spændende og rørende ungdomsfilm og familiefilm. Den har det hele, og jeg vover at kalde den verdens bedste film.

Den vandt i øvrigt en Oscar for Best Sound Effects Editing, og den var nomineret til yderligere tre: Best Original Screenplay, Best Sound og Best Original Song.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.