Aquarius

Aquarius er en krimiserie inspireret af virkelige hændelser. Den begynder i 1967 og følger kriminalbetjenten Sam Hodiak (David Duchovny), der bliver kontaktet af en gammel flamme, fordi hendes datter er forsvundet. Det viser sig, at hun er stukket af hjemmefra og blevet en del af Charlie Mansons kultagtige harem, den såkaldte Manson-familie.

Seriens skaber, John McNamara, betegner Aquarius som historisk fiktion. Den er inspireret af virkeligheden, og den beskæftiger sig ud over Manson med mange andre af tidens sociale og politiske temaer og konflikter. Men den søger ikke at være historisk nøjagtig. Den tilføjer mange fiktive personer, og den tillader sig at digte og fortælle en fyldig historie om Manson og hans famøse familie.

Fiktiv, men troværdig

Den er velskrevet, og selvom den i store træk er fiktiv, fungerer den stadig som et fascinerende – og på mange måder trist – indblik i historien og tiden, for det, de fiktive personer oplever, skete for mange i virkeligheden dengang. Den fiktive tilgang til Mansons historie, giver den også mulighed for at spekulere og tegne et formentligt relativt nøjagtigt billede af, hvordan det lykkedes ham at opbygge en kult af loyale, unge kvinder, der var villige til at sælge sig selv og endda begå mord for ham.

Charlie (Gethin Anthony) med to af hans mange, mange unge kvinder.

Manson spilles af en fyr ved navn Gethin Anthony. Jeg kendte ham ikke – dvs. jeg havde glemt, at han var Renly Baratheon i begyndelsen af Game of Thrones – men han imponerede mig som Manson. Han er en kompliceret karakter, og det er vigtigt, at han ikke bare er ondskabsfuld og psykopatisk hele tiden. Han er også charmerende, forførende og en kunstnerisk anlagt, kreativt nytænkende, lommefilosofisk, “bad boy”-agtig drengerøv, der har en nærmest hypnotisk effekt på de unge piger. Det er en rolle med mange, mange lag, og Anthony er fremragende.

Mulder, Moody og Hodiak

Sam Hodiak er forskellig fra David Duchovnys bedst kendte roller, Fox Mulder (X-Files) og Hank Moody (Californication), som også begge er vidt forskellige fra hinanden. Men der har alligevel sneget sig visse ligheder ind i alle tre roller. Hodiak og Mulder er begge ordenshåndhævere, og selvom Hodiak er en benhård strømer og krigsveteran, der lever efter gammeldags kæft-trit-og-retning-principper, er han alligevel mere åbensindet end hans barske facon afslører.

Moody ville elske 60’erne, og før eller siden ville hans drikfældige og oftest erotiske, men også selvdestruktive færd gennem tilværelsen bringe ham forbi Mansons kollektiv, hvor hans charme og talegaver ville blive lidt af en udfordring for Manson – og så ville han naturligvis stikke Manson én på lampen, når han så, hvordan Manson behandler sine kvinder.

Afdelingens første kvindelige betjent, Chairman Tully (Claire Holt), og Sam Hodiak (Duchovny).

Man skulle ikke tro det, men det er faktisk Hodiak og Moody, der har mest til fælles. Selvom Hodiak er strømer af den gamle skole, og hans metoder ofte presser grænsen for magtmisbrug – og i enkelte tilfælde overskrider den – og Moody er så antiautoritær, som man næsten kan blive, har de begge god, gammeldags ridderlighed til fælles. Nå, ja, og så naturligvis drikfældigheden og en vis effekt på det modsatte køn.

David vil altid være bedst som Fox og Hank, men han slipper afsted med at gøre Sam Hodiak til en troværdig og seværdig karakter også.

Jeg var morderligt godt tilfreds med Aquarius, og det ærgrer mig, at den blev aflyst efter to sæsoner. Den ender af samme grund en anelse uforløst. Men den er alligevel så god, at jeg vil anbefale den.

Du kan i skrivende stund se begge sæsoner på Netflix.

Nøgleord: , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.