Batwoman

Batwoman er den seneste – og mest udskældte – TV-serie i DC Comics’ TV-univers, og årsagen til de verbale klø er næsten en kliché. Den nye, maskerede heltinde, Kate Kane, er Batmans lesbiske kusine, og hun tillader sig at sige ting som, at Batmans dragt vil være perfekt, når den passer en kvinde.

I en trailer siger en skurkagtig type: “Du er ikke Batman,” og hun svarer, at det er pointen. Og endelig er der et sted i serien, hvor hun siger, at hun er bedre end Batman … fordi hun er til stede. Den sidste bid er vigtig at få med. Men hvis man vil, kan man blive vred, fordi hun ud-af-kontekst siger, at hun er bedre end Batman. Hvad bilder hun sig ind, ikke sandt?

TV-serien er derfor hurtigt blevet udråbt som feministisk LBTGQ-propaganda af værste skuffe og snefnuggenes seneste angreb på den hvide, heteroseksuelle mand – endda på et af deres største og sejeste idoler, Batman.

Skabt i tegneserierne – ikke Hollywood

Det har ikke mildnet kritikerne, at Batwoman blev skabt i tegneserierne af bl.a. Geoff Johns og Grant Morrison for snart 15 år siden, og at hun allerede dengang var en lesbisk kvinde, der overtog Batmans plads i perioder. Det vil sige, at hun ikke bare er det politisk korrekte Hollywoods opfindelse. Hun er et produkt af anerkendte tegneserieskabere.

TV-serien lægger sig også relativt tæt op af tegneserierne. Meget tættere end de mere populære Arrow og Flash. Men når først internettet er eksploderet, er det svært at samle igen.

Kate Kane og søsteren Beth a.k.a. Batwomans ærkefjende Alice.

Den rummer ganske rigtigt alt det, kritikerne ikke kan lide, og sådan er det bare. Men i den fulde kontekst er de få replikker, der har skabt mest vrede, slet ikke så provokerende endda. Og der er faktisk en ret god grund til, at hun ikke vil ligne Batman. At det skal pointeres, at hun ikke er ham.

Samtidig er den ikke så propfuld af feministisk propaganda, som man kunne tro, hvis man kun lytter til de kritiske røster – hvoraf mange muligvis ikke engang har set den. Næ, det er først og fremmest en superhelteserie om en ny superhelt, og hun kæmper det meste af tiden med klassiske superhelteproblemer.

Eller – der er et par afsnit i midten af sæsonen, hvor den smører rigtigt tykt på. Det er helt unødvendigt. Kates kærlighedsliv og vil-de-eller-vil-de-ikke-?-forhold til politikvinden Sophie samt deres fortid og Sophies egne problemer med at springe ud havde allerede dækket (og repræsenteret) emnet godt og grundigt uden samtidig at fylde det hele. Men der er et par afsnit, hvor det eksploderer i ansigtet på dig. Og uanset hvilket budskab, du gerne vil levere, er det sjældent den bedste måde.

Men det er som nævnt ikke et tema hele tiden.

Et frisk pust

Kvaliteten er generelt som i de andre DC-TV-serier. Produktionsniveauet er højt, men skriveriet er ofte en smule dumt, og der et strejf af teendrama. Men den er – foreløbig – slet ikke så ringe, som alle de ondeste tunger har antydet. Hovedpersonen er relativt ny og ulig Batman, selvom den henter mest inspiration fra hans hjørne af DC-universet. Alice er også en velfungerende skurk, og selvom hun minder om Jokeren på mange måder, er hendes figur også baseret på Alice i Eventyrland, og det skaber masser af finurlige, tvistede vinkler. Der er en dysterhed og uhygge, der minder mig om Gotham, som også startede rigtigt godt. Batwoman er på mange måder et frisk pust i Arrowverset.

Den får seks hjerter. Jeg var positivt overrasket og fint underholdt. Men samlet set er det lidt frem og lidt tilbage, og derfor lander jeg på niveau med eksempelvis Supergirl.

Du kan se første sæson på HBO.

Efterord, 19. december 2020

Siden jeg skrev anmeldelsen, er Ruby Rose stoppet. Hun har beskrevet oplevelsen som “beskattende” (“taxing”) og henviser bl.a. til en rygskade, hun pådrog sig under optagelserne. Men den enorme kritik kan også være en del af “beskatningen.” Ud over kritikken af temaerne fra den ene fløj, blev hun også kritiseret af den anden fløj for ikke at være lesbisk nok, da hun identificerer sig selv som “genderfluid” dvs. et sted midt i mellem kønnene. Men ikke neutral. Snarere en blanding. Hun sprang dog ud allerede som 12-årig og har kun datet kvinder.

Nå, men producerne har valgt at skrive Kate Kane ud af serien og opfinde en ny figur, der overtager rollen som Batwoman. Den nye skuespiller er Javicia Leslie. Jeg har ikke set hende i noget. Men jeg vender tilbage med et ord om hende og den nye sæson engang i fremtiden.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *