Cobra Kai

Cobra Kai er navnet på den dojo, hvor stakkels Daniel Larussos plageånder lærte karate af den ondsindede sensei, John Kreese, i Karate Kid fra 1984. Men det er også navnet på en TV-serie, der fortsætter historien 34 år senere, og efter to sæsoner på YouTubes premium-tjeneste er den blevet solgt til Netflix.

Johnny Lawrence, Daniels ærkefjende i den oprindelige film, har ikke haft den store succes i livet siden nederlaget i karate-turneringen for 34 år siden. Daniel er til gengæld blevet en succesrig bilforhandler, og Johnny ser ham alle vegne i annoncer og TV-reklamer som en påmindelse om, hvem der vandt. Skæbnen vil, at de mødes igen, og mens Daniel for længst har lagt deres gamle fjendskab bag sig, har det ulmet i årevis i Johnny, så han beslutter at starte sin egen dojo i Cobra Kais ånd.

TV-serier baseret på film – og gamle idéer generelt – er ofte en tynd omgang og et billigt forsøg på at malke en gammel, udtørret penge-ko en sidste gang. Men Cobra Kai er en overordentlig positiv overraskelse og et velskrevet komediedrama på et rigtigt højt niveau. De to gamle ungdomsstjerner er forbavsende gode, og deres fortsatte historie er en medrivende og nuanceret personskildring med mange ekstra lag.

Ros til skaberne

Jeg googlede serieskaberne og forventede velkendte navne med lignende serier på bagen. Men til min overraskelse er den skabt af Jon Hurwitz og Hayden Schlossberg, der er bedst kendt som duoen bag Harold & Kumar-filmene samt American Pie: Reunion. Sjove komedier, jovist, men ikke helt i samme boldgade – eller på samme dramatiske niveau. Jeg må derfor rose to de herrer for at have udfordret sig selv, og det glæder mig, at de er vokset med opgaven.

Hvis du lige som jeg voksede op med de gamle film, vil du formentlig elske Cobra Kai, for den er fuld af god 80’er-nostalgi og kærlighed til især Karate Kid-filmene og deres verden, men også den svundne tid generelt. Der er nogle skønne referencer her og der. Men den slags kan naturligvis ikke stå alene, og derfor er det vigtigt, at den fortsatte historie også er interessant og relevant, og at du har lyst at følge Johnny og Daniel igen – og jeg kan foreløbig sætte flueben i alle kasserne.

Opdatering, 3. januar 2021

Tredje sæson er landet på Netflix. Ti nye afsnit. To nætter, så havde jeg set dem. Det er en voldsomt binge-værdig serie, og den fortsætter det høje niveau med humor, drama action og nostalgi. Der er flere gode gensyn, jeg ikke vil afsløre. Glæd dig.

Du kan se den på Netflix.

Nøgleord: , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *