En verdensomsejling under havet

En verdensomsejling under havet (20,000 Leagues Under the Sea) er baseret på Jules Vernes fortælling om den berygtede kaptajn Nemo, der har lagt civilisationen og livet på landjorden bag sig for at leve i dybet af verdenshavene ombord på sin højteknologiske ubåd, Nautilus.

Det er en Disney-film og et godt, gammeldags actioneventyr fra 1954 instrueret af Richard Fleischer, der også bl.a. har instrueret Den fantastiske rejse, Fremtidens rædsel (Soylent Green) og Conan den uovervindelige, som er fortsættelsen til Conan barbaren. Han er en garvet filmmager, og En verdensomsejling under havet blev et anmelderrost biografhit, der også vandt to Oscars for Best Art Direction og Best Visual Effects.

Den er fuld af velkendte ansigter, og et af dem er Kirk Douglas, der spiller en vaskeægte søulk, som de lavede dem dengang. Da vi møder ham, har han en pige under hver arm, og få sekunder senere kaster han sig ud i en nævekamp. Men det meste af tiden er han en fri fugl i højt humør, og naturligvis spiller og synger han også sømandsviser om alle de kvinder, han har nedlagt.

Det slog mig, at kaptajn Nemo er som en klassisk Bond-skurk. Excentrisk, storhedsvanvittig, men også genial, og i besiddelse af overlegen teknologi samt en plan, der ikke alene handler om at erobre verdensherredømmet, men også om at skabe en ny verdensorden til gavn for menneskeheden – efter deres egen forskruede opfattelse, naturligvis.

Advarsel! Spoilere i dette afsnit! Filmens store finale foregår på Nemos landbase, der ligger i en udslugt vulkan. Det kan næsten ikke blive mere Bond-agtigt, men Nemo kom naturligvis først, og Bond-folkene kan meget vel have været inspireret af ham.

Nemo spilles af den britiske skuespiller James Mason, der er kendt fra en lang række filmklassikere, heriblandt Stanley Kubricks Lolita, Alfred Hitchcocks Menneskejagt, Jules Vernes Rejsen til Jordens indre og Stephen Kings Salem’s Lot.

Vernes fortællinger har alle ingredienserne til en underholdende familiefilm med action, drama og videnskabelige mysterier, og det er netop hvad Fleischer og resten af mandskabet har skruet sammen. Produktionsniveauet var i top dengang, og selvom den er mere end et halvt århundrede gammel, er det stadig en flot og seværdig effektfilm. En tidløs klassiker og en rigtig god filmoplevelse.

Nøgleord: , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *