Penny Dreadful

Penny Dreadful er en britisk-amerikansk TV-serie skabt til TV-kanalerne Showtime og Sky, der kørte i tre sæsoner fra 2014 til 2016. Det er et par år siden, jeg så den, men jeg er skrupforelsket i Eva Green, og jeg synes, at den fortjener et ord eller to her på bloggen.

Den foregår i slutningen af det 19. århundrede og begynder som en alternativ version af Bram Stokers klassiske vampyrhistorie. Timothy Dalton er Sir Malcolm Murray, en erfaren opdagelsesrejsende og far til Mina Harker, der er en karakter udlånt fra Bram Stokers Dracula. I bogen er hun Jonathan Harkers forlovede, og da det lykkes Jonathan at flygte fra Draculas slot i Transylvanien, følger den udødelige greve efter ham til England og aflægger Mina flere natlige besøg. Ved TV-seriens begyndelse er Mina forsvundet, og Sir Malcolm samler tropperne for at finde hende.

Eva Green er Vanessa Ives, Minas barndomsveninde og TV-seriens egentlige hovedperson. Hun er en smuk, mystisk kvinde med visse overnaturlige evner, der udforskes og udvikler sig i løbet af fortællingen, samt en forhistorie, der viser sig at være mere end bare almindeligt dyster, skummel og ofte grusom. Vanessa viser sig at være en af de mest komplekse karakterer, man kan forestille sig, frygteligt skrøbelig og uhyggeligt kraftfuld på samme tid, og Evas præstation er enestående. Hun har med rette høstet enorm ros og anerkendelse, og det er forbløffende, at hun kun har modtaget en enkelt Golden Globe-nominering for sit imponerende svendestykke.

TV-serien henter også inspiration i mange andre klassiske værker fra samme tidsperiode i genren. Victor Frankenstein er en af de større birollekarakterer, og hans fortælling har også fået en fascinerende opdatering, jeg ikke vil afsløre her. Øvrige karakterer tæller Dorian Gray og Larry Talbot, hvis navn er godt gemt væk i begyndelsen, og rollelisten er fuld af prominente navne, hvoraf Timothy Dalton, Eva Green, Josh Hartnett og Billie Piper er de mest kendte.

Titlen er i øvrigt en reference til et gammelt britisk slangudtryk, der blev brugt om billige, kulørte hæfter med sensationelle historier om detektiver, mordere eller overnaturlige fænomener. De første udgivelser så dagens lys i 1830’erne og bød på gamle kendinge som den morderiske barber, Sweeney Todd, og landevejsrøveren Dick Turpin.

Det er en fantastisk, velskrevet og – som allerede nævnt – velspillet TV-serie med et tårnhøjt produktionsniveau. Den er for alle, der elsker de klassiske monstre, men de gamle historier og velkendte karakterer er også omskrevet med så stor kreativitet, at næsten intet er set før. Det er herlig underholdning, og med 27 afsnit fordelt på tre sæsoner, er den lige til at sluge på én gang. Med masser af hud og hår og det hele. Og midt i denne perfekte storm af uhyggelig underholdning står Eva Green. Forrygende, forførende Eva Green.

Du kan se hele TV-serien på HBO.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.