The Car

The Car er en gyser fra 1977 med James Brolin, kendt fra bl.a. The Amityville Horror og Westworld, den oprindelige film fra 1973, som HBO-serien er baseret på. Han er også far til Josh Brolin.

Bag den relativt intetsigende, endda kedelige titel, gemmer sig en fortælling om en lille by, der terroriseres af en mystisk, morderisk bil. Det er en film inspireret af bl.a. Spielbergs Duellen og Roger Cormans Death Race 2000. Men man kan også kalde den Dødens gab på hjul.

Blodtørstigt rovdyr

Den mystiske bil opfører sig præcis som et blodtørstigt rovdyr, der slår til igen og igen. Lige som hajen er den en filmskurk uden andet motiv end et insisterende dræberinstinkt. Man ikke kan tale den til fornuft. Det er dræb eller bliv dræbt.

Selvom plottet er enkelt, og skurken er mystisk og ukendt, er det en rigtig god film. Den morderiske bil er mere skræmmende end det førnævnte hajdyr, for der er en intelligent og psykopatisk fører, formoder man. En haj er trods alt bare sulten. Denne skurk dræber for sin egen perverse fornøjelses skyld. Og det tonstunge køretøj er et modbydeligt mordredskab.

Naturligvis kan det stadig gå begge veje med sådan en film. Cormans Death Race 2000 er et godt eksempel. En vildt underholdende film, men ikke en god film ud fra gængse begreber. Bilen er på et helt andet niveau. Instruktøren Elliot Silverstein har også begået western-dramaet Manden de kaldte hest. Han er en filmmager af en anden støbning end Corman, og det samme er Bilen.

Højspændt drama

Det er godt, gammeldags filmhåndværk af høj kvalitet. Handlingen er velskrevet, og spændingen opbygges i det helt rigtige tempo. De mange hoved- og biroller i den lille by er troværdige personer, der lever et stille og roligt liv, før bilen dukker op og terroriserer dem. Det er endnu en af grundene til, at jeg tænker på den som Dødens gab på hjul. Forarbejdet er i orden. Vi lærer dem alle at kende, og det skaber fundamentet til et højspændt drama.

Det er en rigtig god film på alle niveauer, og jeg vil belønne den med otte hjerter.

Nøgleord: , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.