Young Sherlock Holmes

Young Sherlock Holmes er et actioneventyr fra 1985 instrueret af Barry Levinson efter et manuskript af Chris Columbus. Førstnævnte er manden bag bl.a. Good Morning, Vietnam og Rain Man. Sidstnævnte har skrevet film som Gremlins og The Goonies samt instrueret bl.a. Home Alone, Mrs. Doubtfire og Harry Potter and the Sorcerer’s Stone.

Som titlen antyder, er den inspireret af Sir Arthur Conan Doyles berømte detektiv. Den følger Holmes og hans trofaste følgesvend, Watson, mens de er store knægte og studerer på Brompton Academy i London. Her udviser begge mange af de færdigheder og karaktertræk, vi kender, men de er stadig unge og portrættet tillader flere friheder.

Mysteriet er originalt, men visse detaljer er lånt her og der i Doyles fortællinger. Columbus anvendte dem vejledende, og han frygtede faktisk, han ville fornærme puristerne. Han forsøgte dog at være tro imod kildematerialet i den forstand, at disse unge udgaver skulle kunne udvikle sig til de voksne karakterer, vi kender.

Eventyrlig spændingsfilm

Det er en pudsig detalje, at Columbus senere har instrueret hele to Harry Potter-film. Hvis jeg skulle gætte, ville jeg nemlig æde Holmes’ hat på, at J. K. Rowling har hentet inspiration i denne film. Kostskolemiljøet, de andre karakterer, både lærere og elever samt de fantasifulde og endda overnaturlige elementer. Watson ligner ovenikøbet Harry, og de to hovedpersoner er faktisk tre. To drenge og en pige. Sherlock har en kæreste.

Man kan også sammenligne med Indiana Jones, især The Temple of Doom, fordi Columbus har ikke bare holdt sig strengt detektivgenren og skabt en miniversion af Sherlock Holmes. Han skrevet en eventyrlig spændingsfilm, der vil appellere til et ungt publikum.

Jeg har aldrig set den, og jeg ved ikke hvorfor. Men den vakte alle de samme nostalgiske følelser, som når jeg genser min barndoms film. Den oser af 80’ernes eventyrstemning, og udfordrer Steven Spielberg på hans egen hjemmebane. Jeg er nyforelsket.

Nøgleord: , , , , , , , , , , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.