Virus

Virus er en science fiction-gyser fra 1999 baseret på en tegneserie fra Dark Horse Comics, et amerikansk forlag, der også udgiver Hellboy og Frank Millers Sin City. Handlingen følger et mindre mandskab på en slæbebåd, der er fanget i et voldsomt uvejr og søger tilflugt i orkanens vindstille øje. Her støder de på et russisk forskningsskib, som tilsyneladende er blevet forladt, men da de undersøger skibet nærmere, går den grufulde sandhed op for dem.

Filmen er instrueret af John Bruno, en Oscar- og BAFTA-nomineret effektmand, der har arbejdet på film som Poltergeist, Ghostbusters, Dybet og Terminator 2, men Virus var hans debut som instruktør, og hvis man skal tro på anmelderne og publikum, slap han ikke heldigt fra opgaven, hvorfor han også har holdt sig til effekterne lige siden.

Kæmpeflop

Virus var et kæmpeflop. Den scorer sølle 10% på Rotten Tomatoes, og den indtjente 30 millioner dollars i biograferne, hvilket ikke tilnærmelsesvis kunne dække budgettet på 75 millioner dollars. Samme år indtjente Wild Wild West 222 millioner dollars, og den film regnes også for et kæmpeflop. Og blandt årets topfilm finder vi bl.a. The Matrix, der indtjente 463 millioner dollars, og naturligvis Star Wars: The Phantom Menace, der rundede milliarden.

Filmen blev først og fremmest betragtet som uoriginal. Mange sammenlignede den med Deep Rising fra 1998, hvori et andet uheldigt mandskab blev slagtet af et monster på et skib. Men man kunne også sammenligne den med Alien eller Det grusomme udefra.

Men det er mange år siden, og tiden læger alle sorger, som man siger. De færreste film er rigtigt originale – hvis altså kravet er, at man ikke kan finde ligheder med andre film – og som jeg skrev om en anden film for nylig, hvor temaet var eksorcisme, handler det ikke kun om de velkendte elementer, der indgår, men også om den historie, de pakkes ind i.

En overset perle

Nuvel, historien i Virus er meget simpel, men tempoet er højt, effekterne er retroaktivt fede, og det gør ikke spor, at de vækker minder om Alien og Terminator. Bruno har lagt masser af energi og håndværk i dem, og de er et gensyn værd.

Donald Sutherland er perfekt som en vrissen, gammel, næsten pirat-lignende søulk. Han overspiller, men det er herlig underholdning. Jamie Lee Curtis er skøn som altid, også selvom hun ikke får meget at arbejde med, da filmen holder sig til et tæt pakket actionprogram, og William Baldwin … tja, han er med i mange af filmens scener. Tag et kig på plakaten. Jamie ser alvorlig ud. William har sit velkendte Mona Lisa-agtige smil med en svag antydning af trutmund, og på en eller anden måde opsummerer det hans talent. Men han kan ikke spolere fornøjelsen.

Blandt utallige dårlige film, som er gode alligevel, er Virus en overset perle.

Nøgleord: , , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *